tisdag 8 mars 2016

Jonna Jinton

Jonna Jinton
Jag har under ett par år följd denna unga tjej som flyttade från Göteborg ut till den lilla byn Grundtjärn utanför Sollefteå. I reportage efter reportage har hennes inre och yttre resa speglats. Artiklar i dagspress, veckotidningar, radio- och TV-program har gjorts där hennes tillvaro beskrivits som ovanlig, djärv och annorlunda.
Det har även varit en resa för mig att se hur hon gjort, tänkt och fotograferat inte minst. Hon har en fin känsla för stämningar och miljöer av naturen runt sin knut vilket fångat människor. Det gör att hon nu är en av Sveriges största bloggare och kan med all säkerhet leva på sitt företagande där hemma.
Hon är även en driven bildkonstnär och kombinerar foto och egen konst samt att hon målar stora bilder på golvet.
Det är inspirerande att se att det går att hitta sin egen väg och visar även på modet att våga lägga ut så pass mycket om sitt liv, sin tillvaro och sitt hem. Igår så fick vi läsare följa med på en film inifrån hennes hus där alla rum fanns med och vi fick kolla in utsikt, ateljé, katter och hundar, vedpanna och diskbänk.
Och visst är det så att hennes tillvaro inte är var kvinnas eller mans. Men ändå. I den storstadsbild som ofta visas av Sverige genom media så blir hennes tillvaro unik men är inte unik på ett annat sätt. Långt utanför mediehusen så finns detta liv. Människor lever på detta sätt, stillsamt och harmoniskt utan att göra väsen av sig. De eldar med ved, njuter av naturen runt sin knut och skakar sakta och oförstående på sina huvuden av den bild av Sverige som inte är deras egen.
De byarna ligger centralt och från dem är det j*vligt långt till Stureplan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar